Как да изберем подходящ климатик?

1
Текст

Има няколко основни момента при закупуването на климатик, които не може да пренебрегнете, за целта обаче трябва да сте наясно какво точно искате.
Когато посетите магазин за климатици трябва да предоставите определена информация на търговеца, за да може той да ви бъде максимално полезен. Доверете му се!


Каква квадратура желаете да топлите и охлаждате? - Kвадратурата е водеща при избора на климатик, но не е най-важният и единствен критерий! Но без да сте измерили помещението няма как търговеца да се ориентира, той не е посещавал домът Ви, за това размерите са много важни те дават първоначалният ориентир!


Имате ли изолация (вътрешна или външна)? - В днешно време не е необходимо да се убеждаваме за ролята на изолационните материали и колко важни са те. Когато имаме клиенти които желаят да поставим климатик в помещения без изолации или с големи топло загуби винаги трябва да се знае, че е важно да се вземат мерки, тъй като загубите се изразяват в пари.


Какво изложение има стаята? - Изложението е важно по няколко причини може да се окаже, че ако за 20кв.м с южно изложение е подходящ един климатик, за същата квадратура северно изложение той да се окаже слаб, освен това съществуват т.нар. усойни помещения в тях може да има влага, може никога да не пече слънце и т.н.


Жилището панелно ли е или тухлено? - Този въпрос засяга малко изолацията, тухлите имат по-добри изолационни качества особено ако са измазани за панела какво да кажем ако пък и не е изолиран съвсем зле.


Каква е дограмата на помещението? - Логично е когато дограмата е стара и изкривена да не е добре уплътнена, това предполага топло загуби, новата дограма не позволява да се губи енергия освен това и шумоизолира което си е плюс.


Колко е височината и дали е разчупено като форми? - Формата на помещението е важен фактор и не бива да се пренебрегва, по някога се случва така, че то (помещението) е таванско и височината не е еднаква навсякъде, друг път може да се окаже, че е като коридор дълго и тясно, може да е на две нива и т.н. всичко това трябва да се предвиди, не спестявайте информация на консултанта, колкото по-информиран е той толкова по-полезен ще е за Вас.


Помещението жилищно ли е или промишлено? - Този въпрос се свежда до това, че когато помещението е промишлено се взема в предвид уредите които са вътре, те могат да топлоотдават. Например ако е магазин за хранителни стоки, в този случай е възможно да са инсталирани хладилни витрини или просто по-мощни хладилници, имайки в предвид, че компресорите на хладилниците ще отдават определено количество топлина консултантът ще ви препоръча мощност на климатика в резерв.


На кой етаж се намира? - Логично е да се помисли и за това понеже както знаем първият и последният етаж без изолация са по-студени.
Новото строителство в България може да бъде много разнообразно, като плюсове и минуси, а едно панелно жилище без изолации ще се отоплява с много разход на енергия, та в този ред на мисли сте в печеливша позиция ако живеете в ново жилище с Европейски стандарти – изолирано с подходящите материали и с качествена дограма, но ако не е така трябва да се предвиди резерв от мощност, защото това ще даде отражение на работата на климатика.


Ново строителство ли е и ако не с какво сте го отоплявали през изминалите периоди?


Имате ли някаква представа какво означава инверторен тип климатик и какво означава конвенционален? - Много от клиентите мислят, че инверторният климатик е просто по-скъп и не е рентабилно да се купува този тип машина, защото разликата в цената се изплаща с години според тях.
 Може да се каже, че инверторният климатик е иновация на конвенционалния, да той винаги е по-скъп като цена, но има защо. Устройството на двете машини на пръв поглед си прилича и двата климатика имат компресор, имат също топлообменници, имат още вентилатори изглеждат идентични с вътрешно и външно тяло, но дотук. Същинската разлика е в начина на работа на компресора. При работа на обикновените климатици се повтаря цикълът старт / стоп, за да се получи желаната температура. Инверторните устройства работят при различни мощности. В зависимост от температурата в помещението честотата на въртене на компресора се променя така, че да осигури оптимално охлаждане при минимална консумация на електроенергия. Когато инверторният климатик се включи компресорът работи с максимална мощност, за да достигне бързо зададената температура. При достигане на необходимата температура компресора намалява честотата на въртене, а от там намалява и мощността му, за да се поддържа желаната температура. Благодарение на инверторната система климатиците поддържат зададената температура в диапазон ±0.5 °С в режим на охлаждане и отопление при оптимална мощност на компресора с минимална консумация на електроенергия. При някои модели икономията на електроенергия достига до 50%.


Какво е водещо за Вас при покупката:
- цената (търсим ниска цена)
- тишина при работа на машината
- трябва ни преди всичко за охлаждане(има алтернативен начин за отопление)
- не търсим отопление стаите са предназначени за туристи през лятото
- Трябва ни, за да ни топли и охлажда, но топленето е по-важно..................и т.н.
Този въпрос е важен за търговеца, има случаи когато клиента търси възможно най-евтин вариант, по някога е важно климатикът само да охлажда, друг път е важно просто да е тих без значение от цената, така, че клиентът може и трябва да постави своите изисквания, за да бъде търговеца максимално полезен!

Добави файлове