История на климатиците National

Как се е развивала компанията и производството на климатична техника National във времето

За своята почти деветдесет годишна история, японската компания, известна като Matsushita Electric Industrial Co., на която принадлежи търговската марка Panasonic, е произвела най-разнообразни продукти – от ютии и щепсели да военни съдове и самолети. За завоюването на световните пазари допринесло спазването на принципите: служи на обществото, бъди добросъвестен и честен, достигй общите цели със съвместни усилия, стреми се към съвършенство, бъди вежлив и скромен, живей в съгласие със законите на природата. До ден днешен работния ден в предприятията на компанията, започват с повторение на тези правила и хорово изпълнение на корпоративния химн.


Всичко започнало през 1918 година, когато 24-годишният Коноске Матсушита напуска електроосветителната компания Osaka Light, където е заемал длъжност контрольор, и решава да основе фирма за производство на електрически фасунги по собствена конструкция. Първите крачки на компанията Matsushita Denki се оказват неудачни – търговците отказвали да купуват стоката и на Коноске Матсушита се наложило да ходи по домовете и да предлага своята стока на стопаните. Това не помогнало – за три месеца оборота бил 10 йени. За да съхрани предприятието се наложило да заложи личните си вещи, дори кимоното на жена си.


Но предприемача не се отказал. Получил от компанията Kawakita Electric поръчка за пробна партида поставки за вентилатори, той, работейки заедно с жена си и брат и по 18 часа на ден се справил със задачата преди крайния срок. Получил впоследствие изгоден договор, Матсушита заработил достатъчно пари за откриване на малка фабрика.


В края на 1920 година вече имал 8 завода, в които се трудели около 1000 работника, и произвеждащи продукция под търговската марка National. В асортимента на компанията са щепсели, кабели, електролампи, фенери, велосипедни фарове, електронагреватели и ютии. През 1931г. На пазара се появява първият радиопремник National.


Компанията успешно преминала военните и след военните години и не прекратила производството си в условията на сурови ограничения, наложени от американскита окупационна администрация.


През 1951г. в ежегоднато си обръщение към персонала, Матсушита посочил като първостепенни задачи излизане на международния пазар и интеграция в световното бизнес общество.


Търговската марка National не била подходяща за представяне на японските стоки на пазарите на САЩ, Канада и Мексико – там вече съществували продукти със същата марка произведени от други компании. За това през1955 се появила търговската марка
Panasonic, което в превод от гръцки означава “целия звук”. Първоначално тази търговска марка била предназначена само за аудио техниката, но впоследствие под марката Panasonic започнали да излизат практически всички продукти на Matsushita - от велосипеди до битови климатици, които се появили в асортимента на компанията през 1958г. и веднага попаднали в числото на лидерите на климатичната индустрия.


В Европа марката Panasonic идва през 1962 г. заедно с основаването в Западна Германия на отдел Matsushita Electric Industrial Co. - National Panasonic GmbH. Вече получила световна признание, марката Panasonic се връща в родна Япония. Това се случва през 1986 година. През 1990-та цялата продукция на битова техника предназначена за вътрешния пазар и носещо по-рано марката National, вече била под марката Panasonic. От 1-ви Октомври 2008г. Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. се преименова на Panasonic Corporation. Тази промяна ще се отрази също и в имената на някои от компаниите носещи името Matsushita или National. Наред с промяната в името на компанията, Panasonic променя и името на търговската марка от National на Panasonic в Япония, което се очаква да бъде завършено до края на Март 2010г

Можете да разгледате всички нови климатици National, които предлагаме, със снимки, технически характеристики и цени тук >>

Добра алтернатива са също и рециклирани климатици National, вижте ги тук >>

Последни статии
© 2015 Всички права запазени